Boller, fuldkorn

Fuldkornsbolle

Hvis man gerne vil have et reelt alternativ til rugbrød, hvor der udelukkende bliver brugt fuldkornsmel, så er dette opskriften. Langt de fleste fuldkornsboller indeholder stadig en stor portion almindeligt sigtet hvedemel. Det giver en lettere bolle, men mindre mæthed.

Man kan variere og blande alle typer fuldkornsmel eller krydderier i. Jeg er dog glad for spelt og kardemommevarianten. Jeg tilsætter de frø jeg har, så bollerne varierer fra gang til gang.

Fuldkornsboller

Det der gør det muligt at lave disse boller med 100 % fuldkornsmel er langtidshævningen. Jeg blander og rører dejen aftenen inden, jeg skal bruge den. Sætter den i mit viktualierum eller køleskab med et klæde over. Bager dem næste morgen, så kardemommeduften fylder hele huset og nyder en sprød friskbagt bolle med smør til morgenmad. De smager nu også fantastisk med hjemmelavet blodsukkervenlig Brombærsyltetøj, Solbærsyltetøj eller Nutella (Choko-nøddecreme). Resten af bollerne fryser jeg ned og tager op og tør op i en pose i mikrobølgeovnen, når jeg skal bruge dem. Boller bliver hurtigt tørre, så de er ideelle at have liggende i fryseren.

I disse boller bruger jeg 1 spsk honning. Den får sammen med gæren dejen til at hæve. Honning er næsten 100% sukker, men fordi mængden af sukker er så lille i forhold til de øvrige ingredienser, så betyder det ingenting i forhold til blodsukkerpåvirkningen.

Ingredienser:

  • 400 g fuldkornsspeltmel
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 250 g havregryn
  • 50 g hørfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 1 spsk salt
  • tørgær svarende til 10 gær
  • 3 tsk kardemomme
  • 1 spsk honning
  • 3 spsk rapsolie
  • 8 dl vand

Fremgangsmåde:

Bolledej

Start med at blande alle de tørre ingredienser. Tilsæt herefter vandet lidt af gangen og rør til sidst olie og honning i. Dejen skal røres længe og godt, så den bliver smidig og glat og glutenet aktiveres. Fuldkornsdeje skal generelt røres længere. Da dejen skal langtidshæves skal den være ret klistret og våd. Alt efter hvor våd den laves (afhængig af det mel du bruger), kan bollerne flyde mere eller mindre ud på pladen. Stil dejen et koldt sted og lad den hæve i 12-24 timer.

Tag dejen frem og tænd ovnen på 220 grader. Mens ovnen varmes op formes 20 små boller med 2 gafler. Bag bollerne i midten af ovnen i 16 min.