Brownie på sorte bønner

Denne brownie er sød, blød og lækker og har ikke den mindste smag af bønner. Til gengæld er bønnerne med til at give brownien den bløde midte, som en rigtig brownie bør have. Bønnerne er samtidig med til at skrue ned for kulhydrater og gluten.

Hvis man ikke tåler gluten, kan man med fordel udskifte havregrynet med glutenfri havregryn. På samme måde kan man udskifte chokoladen med laktosefri chokolade, hvis man er laktoseintolerant. Jeg søder den med en kombination af stevia og andet sødemiddel. Steviaen vælger jeg for at skrue ned for kalorierne, de øvrige sødemidler for at mindske blodsukkerudsving. Jeg synes den søde smag bliver for “kold”, hvis stevia er det eneste sødemiddel. Til gengæld indeholder kokos- og agavesirup store mængder fruktose og et højt kalorieindhold. Men kombinationen bliver ret god, synes jeg.

Der er så meget smag i brownien, at den ikke behøver en frosting. Det vil næsten være synd, tør jeg godt at sige. Til gengæld smager den fantastisk serveret med et klat creme fraiche.

Ingredienser:

  • 2 dåser sorte bønner
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl rå kakaopulver
  • 1½ tsk vanillepulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 6 spsk smagsneutral kokosolie
  • 4 mellemstore æg
  • 1 dl kokossirup, agavesirup eller kokossukker
  • 2 spsk flydende stevia (smag evt til inden du slår æg i)
  • 1 plade mørk chokolade min 70 %, gerne 85%
  • 1 dl groft hakkede hasselnødder.

Fremgangsmåde:

Hæld havregryn i en foodprocessor og blend dem til helt fint mel. Tilsæt bønnerne og blend igen. Smelt kokosolien og hæld i blandingen. Tilsæt de øvrige ingredienser med undtagelse af chokolade og nødder og blend til en lækker tyk browniedej. Hak hasselnødder og chokolade groft og vend i dejen.

Smør et ildfast fad med kokosolie og hæld dejen over i. Bag brownien midt i ovnen ved 175 grader ib16-20 min. Herefter skal kagen hvile i mindst 10-15 min. til den er kold. Opbevar den fx i køleskabet herefter. det er en kage, man sagtens kan lave dagen i forvejen.

Variationer:

Man kan vælge at variere smagen i brownien. Oftest bruger jeg en helt mørk chokolade på 85%. Så kan man tilsætte kaffe. Eller man kan bruge kokosolie med kokossmag og tilsætte ½ dl kokos. Når jeg en sjælden gang vælger en chokolade med under 85% kakaoindhold, så er det for at bruge en med appelsinsmag. Men man kan også vælge at rive appelsinskal i i stedet, eller kombinere.

Jeg synes brownien smager skønt med hasselnødder, men har man usaltede cashewnødder er de også rigtigt gode hele i.