Fastelavnsboller, fuldkorn

Fastelavn er mit navn. Boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade…

Fastelavnsboller

Det er snart fastelavn, og så skal vi selvfølgelig have fuldkornsfastelavnsboller med kagecreme, flødeskum og en klat hjemmelavet blodsukkervenlig Solbær– eller Brombærsyltetøj af egne bær fra haven. Eller hvad med selv at lave en blodsukkervenlig Choko-nøddecreme (Nutella) til at fylde i? Samtidig er der lige en chance for at få brugt et par æg fra havehønsene, der er i gang med æglægning igen efter deres vinterpause. Denne opskrift er super let og hurtig – og med masser af fuldkorn.

Ingredienser, dej:

  • 25 g gær (jeg bager altid med tørgær)
  • 4 dl vand
  • 1½ dl A38
  • 2 spsk rapsolie
  • 1 tsk salt
  • 100 g havregryn
  • 350 g fuldkornsspeltmel
  • 250 g hvedemel + 1 dl til udrulning

Ingredienser, kagecreme:

  • 2½ dl mælk fx plantemælk
  • 1 tsk vanillepulver
  • 2 æg
  • 2 spsk kokossukker
  • 1½ spsk maizena
  • Evt. 1 tsk kanel

Fremgangsmåde:

Lav først dejen: Bland alle de tørre ingredienser sammen. Tilsæt så vand, olie og A38 og ælt dejen rigtigt godt, så glutenet aktiveres. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1½ time.

Lav dernæst kagecremen: Pisk mælk, vanille, æg, sukker og majsstivelse sammen i en gryde. Varm op under konstant  omrøring til det jævner og bobler. Stil på køl

Rul dejen ud med en kagerulle til en firkant, der er ca ½ cm tyk. Skær 20 firkanter ud. Læg 2 tsk kagecreme på hver firkant. Saml dejen omkring fyldet ved at folde hjørnerne ind og pres godt sammen.

Sæt bollerne med lukningen nedad på bagepladen. Lad bollerne efterhæve i 15 min. Bag så bollerne på midterste rille i ovnen i 20 min på 200 g. Mens bollerne køler af, piskes flødeskum. Flæk bollerne, fyld flødeskum og en klat hjemmelavet syltetøj i.