Dhal – indisk gryderet
Dhal, daal, dal, eller dahl – er en skøn indisk vegetarret. – Og man savner ikke noget, selvom man ikke er vegetar, for retten er rig på både duft, smag og konsistens. Det skønne ved gryderetter er også, at de kan stå og passe sig selv, mens man selv laver andre ting.
Det fantastiske ved retten er, at man kan bruge næsten alle slags grøntsager. Så hvis man har nogle lidt bløde rodfrugter, kedelige tomater eller en broccoli, som er på det sidste, så kommer de bare med i gryden. På den måde kan du variere din dhal fra gang til gang, så den aldrig er helt ens.
I Dhal indgår som regel bælgfrugter i en eller anden form – bønner – ærter – kikærter – linser. De giver retten substans og mætter.
Server din dhal med Raita og hjemmelavede indiske fuldkorns-Chapati-pandebrød.
Ingredienser:
- 2 squash
- 1 peberfrugt
- 1 aubergine
- ½ blomkål
- 1 porre
- ½ løg
- 1 fed hvidløg
- 1/4 knoldselleri
- 300 g græskar
- 200 g belugalinser
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse kokosmælk
- olivenolie
- spidskommen
- gurkemeje
- koriander
- garam masala
- evt. chili
- 5 dl. grøntsagsbouillon
- salt
Fremgangsmåde:
Skyl grøntsagerne. Skræl selleri, skær enderne af squash og aubergine og fjern frøstand fra peberfrugt. Pil hvidløg. Skær alle grøntsager i mundrette stykker.
Start med at riste krydderierne af på en tør pande. Tilsæt herefter olivenolie, løg og hvidløg og steg dem let inden resten af grøntsagerne tilsættes og steges med i nogle minutter. Tilsæt bouillon, kokosmælk og hakkede tomater og bring i kog. Skru ned på svag varme og kog til grøntsagerne er møre – min. ½ time. Server med Raita og hjemmelavede Chapati-pandebrød.