Glutenfri julesmåkager til udstik, blodsukkervenlig

Jeg har været lidt på udkig efter en glutenfri småkagedej, som både var børnevenlig i smagen og havde god sammenhængskraft, så den var til at stikke ud – uden at kagerne faldt fra hinanden.

Denne dej laves dagen – eller i hvert fald nogle timer – i forvejen og stilles på køl. Når den tages frem igen, skal den lige stå lidt på køkkenbordet og “tø op” og varmes lidt igennem ved en æltning, før den er smidig nok til at stikke ud. Den grundopskrift jeg arbejdede ud fra gav en ALT for tør dej, der ikke var sød nok til børn, så jeg har tilsat noget mere (flydende) sødt. Melet er blodsukkervenligt (jeg undgår altid ris-, majs- og kartoffelmel), og sorghum er valgt, fordi det har en smag tættere på hvede end fx boghvedemel.

Ingredienser:

  • 15o g havremel
  • 75 g boghvedemel
  • 75 g sorghum
  • 1 dl sukrin gold eller kokossukker
  • 4 spsk kokossirup, agavesirup eller flydende stevia
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk nelliker
  • ½ tsk allehånde
  • 2 tsk bagepulver
  • 120 g smør
  • 1 appelsin (økologisk)
  • 1 æg
  • evt 1 dl smuttede mandler til pynt

Fremgangsmåde:

Bland de 3 meltyper i en skål og tilsæt sukker, bagepulver, kanel og salt. Mal nelliker og allehånde i en morter og tilsæt.

Riv appelsinskal og vend i melet.

Smelt smør i en kasserolle og pres saften fra ½ appelsin i.

Tilsæt smør, æg og sirup til melblandingen og ælt grundigt og længe i hånden. Dejen skal være blød og smidig. – Ellers tilsæt ekstra appelsinsaft eller sirup.

Stil dejen på køl i 2-24 timer.

Tag dejen frem og lad den stå lidt ved stuetemperatur til den er til at arbejde med. Ælt den smidig og rul derefter ud i ½ cm tykkelse på en meldrysset bordplade eller bagemåtte.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Lav dine udstik, pynt med smuttede mandler, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag i 8-10 min på midterste rille.

Lad dem afkøle på en bagerist og opbevar i en tætsluttende beholder.