Hyldeblomstsaft, blodsukkervenlig

Hyldeblomst er duften af forsommer. Vi har hyld i haven, men henter skærme ude i naturen, så vi kan nyde duften og synet af vores egen mens den blomstrer i haven.

Der findes utallige opskrifter på hyldeblomstsaft. Denne saft har en masse syre og er blodsukkervenlig. Laver man saften uden tilsat sukker, er holdbarheden kortere, men man kan vælge at fryse den ned i isterningeposer, og så kan den sagtens holde sig.

Jeg har sødet med en smule kokossukker for at tilføje en rund og karamelagtig smag, resten er stevia.

For at give saften den forfriskende syre tilsætter jeg både citron og vinsyre.

OBS: Trækketid mindst 1 døgn

Ingredienser:

  • ca 50 hyldeblomstskærme
  • 1½ l kogende vand
  • 1 citron med ubehandlet skal
  • 2 små breve vin- eller citronsyre
  • 2 dl kokossukker
  • stevia fx i pulverform

Fremgangsmåde:

Læg de afklippede hyldeblomstskærme i en stor gryde eller skål. Skær citronen ud i tynde skriver og læg over. Hæld 1 liter kogende vand over blandingen. Hæld ½ l kogende vand op i en kop og opløs kokossukkeret heri, og tilsæt det derefter.

Læg låg på blandingen og stil den i køleskabet og lad den trække i 1-2 døgn.

Tag saften frem og si den gennem en saft-si. Pres så meget af saften med som muligt – det er heri smagen sidder. Tilsæt vinsyren og rør rundt til den er opløst. Smag til med stevia til saften er til den søde side, så den kan blande op og stadig have sødme. Hæld på isterningebakker eller – poser og frys ned.