Syltede grønne tomater, blodsukkervenlig

Jeg har i mange år vægret mig ved at sylte de grønne tomater, fordi jeg tænkte, at det da umuligt kunne blive godt. Men der tog jeg grueligt fejl! – Vi er allerede igennem det første glas.

I år havde vi mange grønne tomater tilbage i drivhuset, så jeg besluttede mig for at give det en chance. Denne udgaves lage er – som altid – lavet på en blanding af kokossukker og stevia. Kokossukker giver en dyb, rund smag, mens sødmen fra stevia gør lagen så blodsukkervenlig som muligt.

Ingredienser:

  • 500 g grønne tomater i varierende størrelse
  • 100 g kokossukker
  • stevia
  • 1½ dl æbleeddike
  • 1½ dl vand
  • ½ tsk vanillepulver eller en flækket vanilliestang
  • 2 laurbærblade

Fremgangsmåde:

Skær store tomater i kvarte, halver mellemstore og prik mindre tomater med en gaffel. Grønne tomater har meget bitterhed, så det er vigtigt at syltelagen kan trænge ind i tomaterne.

Kom vand, eddike og sukker i en gryde sammen med vanillie og laurbærblade og kog lagen op til sukkeret smelter. Smag til med stevia. Tilsæt tomaterne og lad dem koge med i 5-10 min. – de skal forblive lidt faste i det og ikke koge ud.

Løft forsigtigt tomaterne over i skoldede sylteglas. Tag laurbærbladene fra og hæld lagen over tomaterne. Luk glassene til med det samme. Opbevares i køleskabet, hvor de skal trække i minimum 2 uger før bitterheden er helt væk.

Spis dem som tilbehør, hvor du ellers ville vælge syltede rødbeder eller agurker fx i en Burger til Frikadeller eller bare på et stykke smørebrød. De kan også bruges i salat som et sødt/surt twist.