Solbær-lakridsis, blodsukkervenlig
Med sommervarme og solbær følger selvfølgelig IS. Men før jeg rører den skal den både være af god kvalitet og gerne også blodsukkervenlig. Derfor er jeg nødt til at lave isen selv. Sidste år anskaffede jeg mig en ismaskine, for det letter altså arbejdet en del og giver en lækrere og mere blød is uden krystaller.
Da vi var i Thy tidligere på sommeren, havde Thyis en eskimois på plantemælk til vafler, som min mand kiggede længe efter. Jeg er normalt ikke selv stor fan af eskimois, men da vi har mange solbær i haven, tænkte jeg, at jeg kunne lave en selv, som ville glæde hele familien. Solbær og mørk chokolade er muligvis godt sammen, men et twist af lakrids gør den altså endnu bedre.
Denne is er lavet på en blanding af fløde og mandelmælk, fordi det giver en lidt lettere is end den på ren fløde, men man kan selv variere – og eksperimentere – i det uendelige. I denne opskrift kan man enten vælge at bruge sødskærmssukker, som beskrevet i Syltetøjsopskriften, eller man kan vælge bare at tilsætte rålakridspulver.
I denne is bruger jeg æggeblommer fra vores egne høns. Salmonella skal efter sigende være udryddet fra de danske hønsebesætninger. Tør man ikke bruge æggeblommer fra friske æg, kan man vælge at købe pasteuriserede æggeblommer i stedet. – Jeg synes bare ikke, at jeg har set nogle økologiske i nogen af butikkerne, jeg handler i, og så har jeg det lidt dårligt med det.
Ingredienser:
- 2,5 dl fløde
- 4 dl mælk fx mandelmælk
- 5 æggeblommer
- 50-100 g kokossukker, alt efter, hvor sød man kan lide isen
- stevia fx 1 spsk flydende
- 2 tsk rålakridspulver eller 4 blade sødskærm
- 100 g solbær
- ½ plade mørk chokolade 85%
Fremgangsmåde:
Hvis du bruger sødskærm, så start med at lave sødskærmssukkeret. Ellers giv bær og sukker et hurtigt opkog og skum evt af. Rør lakridspulver i og stil på køl.
Pisk æggeblommer, fløde og mælk i en skål. Tilsæt solbærmassen lidt af gangen og rør det i. Smag til med stevia fx den flydende til du har den sødme, du kan lide. Hak chokoladen, så der stadig er lidt bid i den og vend den så i.
Så er ismassen klar til at komme i ismaskinen, og mums den er god!
Bærbuske – Vennerstroem.dk
16. august 2019 @ 12:32 pm
[…] det søde køkken går de perfekt sammen med noter af lakrids og anis. Selv holder jeg mest af dem i IS og Crumble – gerne i følgeskab med andre bær, mens min mand er glad for […]
Sødskærm/Spansk kørvel – Vennerstroem.dk
12. maj 2020 @ 11:47 am
[…] fint sammen med kokossukker og så kan den bruges i alt fra Syltetøj over kager som fx Crumble til Is. Det fantastiske ved sødskærm er, at den reducerer syren i bærret. Så ud over at tilføre […]