Super lette glutenfri koldhævede boller, blodsukkervenlige
Efter vi har fået gluten-intolerence ind på livet herhjemme, har jeg været i gang med at øve mig på nogle nemme, sunde og lækre glutenfri alternativer.
Disse koldhævede boller er lette, luftige, bløde og slet ikke tørre. De minder mest af alt om bamseboller, mormorboller eller fødselsdagsboller i konsistens.
De er dog sundere, indeholder få ingredienser og er hurtige at bikse sammen om aftenen og smide på pladen dagen efter.
Lav dem store og brug dem til burgerboller med et drys havregryn på toppen.
Lav dem små til madkassen.
Giv dem et drys birkes eller sesam og server dem på morgen– eller brunchbordet.
Eller tilsæt et drys kardemomme og lidt ekstra sødemiddel og brug dem som fødselsdagsboller.
Ingredienser:
- 200 g havremel (blend evt selv havregryn til mel)
- 50 havregryn
- 125 g boghvedemel
- 125 g sorghummel (eller mere havre/boghvedemel)
- 15 g gær eller 1/2 pose tørgær
- 5 spsk loppefrøskaller
- 1 1/2 tsk olivenolie
- 6-7 dl vand
- 1 tsk honning
- 1 tsk salt
- Ved fødselsdagsboller tilføjes ekstra sødemiddel samt 1 tsk kardemomme.
Pynt:
Fx havregryn, birkes eller sesam.
Fremgangsmåde:
Start med at sætte loppefrøskaller i blød i 6 dl vand i en skål. Det skal stå ca. 5 min til det er geleagtig. Hvis du bruger almindeligt gør, så vælg lunkent vand og rør dit gær ud i vandet inden loppefrøskallerne tilsættes
Bland imens de tørre ingredienser i en skål i en røremaskine. Tilsæt loppefrøblanding, olivenolie og honning under omrøring.
Tilsæt evt mere vand eller flere havregryn alt efter konsistens. Dejen skal være klistret og blød, men ikke helt så lind som en koldhævet glutendej.
Sæt på køl natten over.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
Form boller med en ske og hænder – dejen er klistret og gummiagtig – og læg på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys evt. pynt på toppen.
Bag på midterste rille i ovnen i 10 min. Skru derefter ned på 200 grader og bag yderligere 20 min.
Lad bollerne køle af på en bagerist.