Kardemommeis med mandelstykker


Grundopskriften på kardemommeis er hentet fra Camilla Plums hjemmeside Fuglebjerggaard.dk. Jeg vælger så som altid at søde med en kombination af kokossukker og stevia. Det letteste er bare at smage det til med steviaen inden isen fryses ned, så kan man selv vælge, hvor sødt, man vil have det. Man kan både vælge flydende stevia eller det i pulverform, som ikke kan tåle opvarmning, hvis man blot tilsætter det til sidst.

Jeg har også eksperimenteret med at udbytte fløden med en blanding af kokosmælk, mandelmælk og havremælk, da jeg synes flødeis kan klistre meget i ganen. Hvis man gør det, kan forholdet være 1½ dl kokosmælk, 2 dl havremælk og 4 dl mandelmælk. Så giver kokosmælken fedme uden at smage for kraftigt igennem. Havremælken og mandelmælken kan man evt lave selv. Man kan enten vælge at købe pasteuriserede æggeblommer eller bruge sine egne, hvis man som jeg selv har høns.

I denne opskrift har jeg desuden valgt at tilføje smuttede, hakkede mandler, som jeg synes går godt sammen med kademommen og kanelen, og samtidig giver isen bid. Jeg laver mine is på ismaskine. Køb evt en brugt, så er det ikke så dyrt at komme i gang med selv at lave sin egen is.

Ingredienser:

7½ dl fløde eller 1½ dl kokosmælk, 2 dl havremælk og 4 dl mandelmælk

100 g kokossukker + stevia

2 dl vand

7 kardemommekapsler

1 kanelstang

5 æggeblommer

100 g mandler

Fremgangsmåde:

Start med at smutte og hakke mandlerne. Kardemommekapslerne knuses derefter i en morter. Fisk de grønen skaller op og smid væk. Kog kanelstangen med sukker og vand i 10 min. Køl af og fisk kanelstangen op. Pisk fløde og æggeblommer sammen. Tilsæt sukkermassen lidt af gangen, mens du pisker. Vend herefter de hakkede mandler i. Hæld det hele i ismaskinen og frys. Velbekomme!