Pitabrød, fuldkorn – med æggesalat, tunmousse og friske grøntsager

Fyldt pitabrød

Gode pitabrød hænger ikke på træerne. Jeg synes ofte, de fuldkornspitabrød man køber i butikkerne er kedelige og smuldrer for et godt ord. Derfor ville jeg gerne bage nogle selv, som stadig var med en stor andel fuldkornsmel, men som var lidt blødere og lækrere i det. Disse er bagt med en kombination af sigtet hvedemel og sigtet rugmel. Det sigtede rugmel er stadig 80-90 % fuldkorn. Man kan også bare vælge at bruge helt almindeligt fuldkornsmel Hele fidusen ved at bage pitabrød er at give dem kort tid i ovnen med høj varme, så de hurtigt hæver op.

Børnene kan bedst lide middagsretter, hvor man selv kan sammensætte ingredienserne på sin tallerken. Her er pitabrød skønt, for man snitter bare de friske grøntsager, man har i haven eller køleskabet og sætter frem. Denne gang rørte jeg også både en hurtig Æggesalat og en tunmousse af en dåse tun, 2 spsk creme fraiche og en håndfuld hakkede purløg. Det er sjældent, vi spiser tun, og det kan sagtens undværes.

Ingredienser til 8 pitabrød:

  • 200 g sigtet rugmel + ca 100 g til æltning eller almindeligt rugmel
  • 175 g sigtet hvedemel
  • ½ pose tørgær svarende til 25 g gær
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl mælk eller plantemælk
  • 1½ dl vand

Fremgangsmåde:

Start med at blande alle de tørre ingredienser. Tilsæt så vand og mælk og rør godt. Dejen skal være klistret. Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time. Den kan også hæve længere tid på køl, men så skal den tages ud, så den bliver lun inden æltning. Drys bordet med et tykt lag rugmel og ælt godt igennem. Tilsæt rugmel til dejen ikke er klistret mere. Rul dejen til en lang pølse og del i 8 lige store dele.

Tril runde boller af hver af de 8 stykker og rul dem derefter fladt ud på bordet med en kagerulle. Hvert pitabrød skal have en diameter på ca 12 cm. Læg dem på en bageplade og bag dem midt i ovnen i 6-7 minutter på 250 grader.